pirmdiena, 2011. gada 21. marts

Pārskatīs «Parex» pārņemšanas likumību

12.03.2011. Autors: Ģirts Zvirbulis
http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/latvijas.zinas/?doc=95759
I. Pimenovs: "SC" saistība ar Karginu un Krasovicki izmeklēšanu neietekmēs

Nākamajā Saeimas sēdē, visticamāk, tiks apstiprināts sastāvs parlamentārajai izmeklēšanas komisijai saistībā ar iespējamām nelikumībām AS "Parex banka" pārņemšanā un restrukturizācijā.

Lēmumu izveidot šādu izmeklēšanas komisiju Saeima pieņēma jau februāra beigās. Šonedēļ bija plānots apstiprināt tās sastāvu, bet "Saskaņas centrs" pēdējā brīdī atsauca savu pārstāvi Ņikitu Ņikiforovu, jo atklājās, ka deputāta tēvs Valērijs Ņikiforovs ir viens no bankas mazākuma akcionāriem. Pagaidām komisijas sastāva apstiprināšana atlikta. Ņikiforova vietā "SC" virzīs Jāni Ādamsonu.

AS "Parex banka" pārņemšana notika 2008. gada decembrī, bet bankas sadalīšana "labajā" un "sliktajā" daļā beidzās pagājušā gada augustā. Kādēļ deputāti par iespējamām nelikumībām sākuši interesēties tikai tagad? "Patiesībā mēs jau 9. Saeimā centāmies iegūt atbalstu šādas komisijas izveidošanai, bet tas neizdevās. Drīz pēc 10. Saeimas ievēlēšanas un valdības izveides sākām sarunas ar citiem opozīcijas kolēģiem, un tas rezultējās ar šīs komisijas izveidi," man paskaidroja "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Tieši "SC" visaktīvāk pieprasījis šādas komisijas izveidi. Partijas izsūtītajā paziņojumā pausts viedoklis, ka gan 2010. gadā, gan šogad visi lēmumi, kas tā vai citādi saistīti ar "Parex bankas" restrukturizāciju un akciju pārdošanu, tiek izstrādāti, pieņemti un realizēti noslēpumainības un slepenības apstākļos. Vienīgā iespēja procesu padarīt caurspīdīgāku esot izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju restrukturizācijas plāna lietderības un godīguma izvērtēšanai.

Izmeklēšanas komisijas vadīšana, ļoti iespējams, tiks uzticēta Igoram Pimenovam ("SC"), kurš pirms politiķa karjeras strādājis AS "Rietumu banka". "Pagaidām "Parex bankas" pārņemšanā un restrukturizācijā ir pārāk daudz neskaidru momentu. Arī dažādi dokumenti, pat Valsts kontroles revīzijas akts, nav īsti pieejami. Mans nolūks ir tikt līdz skaidrībai," stāstīja I. Pimenovs.

"SC" ne reizi vien izpelnījies pārmetumus par savu sponsoru – "Parex bankas" bijušo īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – interešu lobēšanu. Tomēr I. Pimenovs pauda pārliecību, ka saskaņiešu saistības ar Karginu un Krasovicki neietekmēšot parlamentāro izmeklēšanu. "Par apvienības sponsoriem zinu tikai no masu medijiem. Mans uzdevums būs vadīt izmeklēšanas komisijas sēdes tā, lai nebūtu pamata pārmetumiem par kādu subjektivitāti," solīja Pimenovs. Komisijas sēdes būšot atklātas.

Dokumentu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi parakstījušivisu opozīcijas partiju deputāti. Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks pieļāva, ka katrai Saeimā pārstāvētajai frakcijai varētu būt kādas savtīgas intereses, darbojoties izmeklēšanas komisijā. "Tieši tādēļ visiem tās locekļiem būs jāparakstās par informācijas neizpaušanu. Līdz ar to informācijas noplūdināšana jau būs sodāmā rīcība," teica Parādnieks. Nacionālā apvienība izmeklēšanas komisijas veidošanu atbalstījusi tikai ar nosacījumu, ka tiks izvērtēta arī bankas darbība pēdējā laikā pirms pārņemšanas un dažādu amatpersonu atbildība par pieļauto nevērību.

Pirmo izmeklēšanas komisijas sēdi Pimenovs plāno sasaukt uzreiz pēc Saeimas sēdes, kurā tiks apstiprināts komisijas sastāvs. No sākuma gan deputātiem būšot jāiepazīstas ar dokumentiem un notikumu vēsturi un tikai pēc tam varēšot domāt par to, kādas amatpersonas izsaukt.

Katra Saeimā pārstāvētā frakcija dalībai izmeklēšanas komisijā deleģējusi divus pārstāvjus. "SC" – Pimenovu un Ādamsonu, "Vienotība" – Alekseju Loskutovu un Jāni Reiru, Zaļo un zemnieku savienības frakcija – bijušo baņķieri Andri Bērziņu un Jāni Vucānu, "Par labu Latviju" – Māri Kučinski un Andri Šķēli, bet Nacionālā apvienība – Dzintaru Rasnaču un Imantu Parādnieku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru