pirmdiena, 2011. gada 21. marts

Dubultpensiju laiks ir beidzies

05.03.2011. Autors: Rita Ruska
Par pensiju pārrēķināšanu interesējušies 24 tūkstoši iedzīvotāju

Kopš šā gada 19. janvāra, kad spēkā stājies Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas (KF) līgums par sadarbību sociālās drošības jomā, iedzīvotāju interese par pensiju pārrēķināšanu saistībā ar šo līgumu bijusi liela.

Iepriekš tika lēsts, ka šo iespēju varētu izmantot apmēram 16 tūkstoši nepilsoņu un Krievijas pilsoņu, tostarp arī 254 Latvijas pilsoņi, kuri savulaik strādājuši Krievijā. Valsts budžetā šīm pensijām paredzēti 9,8 miljoni latu. Līguma darbības pirmajās nedēļās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) filiālēs ar iesniegumiem pagaidām vērsusies puse – 8030 cilvēku, taču vēl 16 tūkstošiem sniegtas konsultācijas. Pensiju pārrēķinam varēs pieteikties visu gadu.

Šonedēļ Latvijā uzturējās Krievijas Pensiju fonda pārstāvis Sergejs Čirkovs. Viņa vadītā departamenta atbildībā ir pensiju nodrošināšana personām, kas dzīvo ārpus Krievijas robežām. Latvijā viņš tiekas gan ar saviem tautiešiem, lai plašāk skaidrotu līguma nosacījumus, gan ar Labklājības ministrijas (LM) speciālistiem. LM Sociālās apdrošināšanas departamenta nozares vecākā eksperte starptautisko attiecību jautājumos Liene Ramane stāsta, ka tikšanās reizē pārrunājuši, kā notiek līguma piemērošana, kāda ir pensiju izmaksas kārtība katrā valstī, kā arī risinājuši dažādus praktiskus – ar iesniedzamajiem dokumentiem saistītus – jautājumus. "Līgums tikai nesen stājies spēkā, tāpēc vissvarīgākais, lai abas puses līguma un vienošanās nosacījumus interpretētu vienādi," norāda speciāliste.

Pagājušajā gadā "Latvijas Avīzē" rakstīju, ka daudzi Krievijas pilsoņi izmantojuši situāciju, kamēr līgums nebija stājies spēkā, lai par vienu un to pašu darba periodu saņemtu divas pensijas – gan no Latvijas, gan Krievijas. Tiesa, tie, kas to paguva izdarīt līdz 2008. gada jūlijam, turpinās saņemt dubultpensiju, jo tobrīd šo situāciju likums neierobežoja. Ja Latvijas pensija tika pieprasīta pēc šā datuma un pensionārs noslēpa faktu, ka pensiju jau saņem no KF, tad nepamatoti saņemto pensijas daļu VSAA prasīs atmaksāt.

Kopš spēkā stājies Latvijas un Krievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā, VSAA ir pamatotas tiesības vērsties KF Pensiju fondā, lai iegūtu vai precizētu informāciju par apdrošināšanas (darba) periodiem, par kuriem Krievija jau piešķīrusi pensiju.

***

Uzziņa

Saskaņā ar sadarbības līgumu Latvijas puse apņemas izmaksāt pensijas Latvijā dzīvojošajiem nepilsoņiem un Krievijas pilsoņiem, kuru darba stāžā, aprēķinot pensijas, līdz šim netika iekļauts Krievijas teritorijā līdz 1990. gada 31. decembrim nostrādātais laiks.

Krievija apņemas izmaksāt pensijas tās teritorijā dzīvojošajām personām, kuras uzkrājušas apdrošināšanas (darba) periodus Latvijā līdz 1990. gada 31. decembrim.

Par uzkrātajiem darba periodiem pēc 1990. gada 31. decembra katra valsts proporcionāli maksā pensiju par valstī nostrādāto laiku

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru