pirmdiena, 2011. gada 28. februāris

Vienota Latvija prasa oficiālu status krievu valodai

Prasa oficiālu statusu krievu valodai
22.02.2011. Autors: Ināra Mūrniece.


Nesen kāda "Saskaņas centram" simpatizējoša "jauniešu organizācija" "Vienota Latvija" aicināja krievu valodai piešķirt oficiālās valodas statusu un to nostiprināt Satversmē. "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs apgalvoja: "SC" neesot nekā kopīga ne ar šo organizāciju, ne tās uzskatiem.

"Lai pārvarētu krīzi un spētu attīstīties, latviešiem un krieviem ir jāapvienojas, bet, lai to veiksmīgi izdarītu, krievu valodai ir nepieciešams piešķirt oficiālās valsts valodas statusu," gramatiskām kļūdām pilnā paziņojumā šādu viedokli "Vienotas Latvijas" vārdā paudis organizācijas priekšsēdētājs Eduards Svatkovs. Blakusminot, Nacionālo apvienību "Visu Latvijai"/"TB"/LNNK E. Svatkovs turpat nolamājis par "21. gadsimta Latvijas politisko sērgu", apgalvojot, ka "tie ir zemiski cilvēki, kuri piekopj nacistisko ideoloģiju, slēpjoties aiz patriotisma plīvura".

Vēl pirms neilga laika masu medijos šī organizācija ļoti tieši tika saistīta ar "Saskaņas centru", un arī tagad tās mājas lapā ir "Saskaņas centra" logo. Pirms 10. Saeimas vēlēšanām organizācija rīkoja zemas politiskās kultūras akcijas, kas vērstas pret "Vienotības" Saeimas kandidātiem. Piemēram, jauniešiem Vērmanes parkā tika piedāvāts mest ar kurpi pa Valda Dombrovska portretu, par trāpījumu apbalvojot ar konfektēm. Tajā pašā laikā organizācija aģitēja par J. Urbanoviča kandidatūru kā piemērotāko Ministru prezidenta amatam. Pēc organizācijas paziņojuma par oficiālās valodas statusa piešķiršanu krievu valodai "SC" no šīs organizācijas publiski "atkrustījās"; arī "Vienota Latvija" acīmredzot jutās spiesta izplatīt paziņojumu, ka tai ar "SC" neesot "nekā kopīga". Tiesa, kā izrādās, "kopīgais" tomēr ir bijis: pirms 10. Saeimas vēlēšanām "Vienota Latvija" bija noslēgusi sadarbības līgumu ar J. Urbanoviča pārstāvēto partiju "Saskaņa". Līguma termiņš esot beidzies 2010. gada 1. oktobrī un tas lauzts, jo ne "Vienota Latvija", ne "Saskaņa" neesot gribējusi turpināt sadarbību.

"Mums nav nekāda sakara ar šo organizāciju," uz jautājumu, kā viņš vērtē E. Svatkova aicinājumu par oficiālās valodas tiesību piešķiršanu krievu valodai, atteica J. Urbanovičs. "Kā es varu vērtēt šādas ierosmes, ja esmu devis zvērestu aizstāvēt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā," aizkaitināti turpināja J. Urbanovičs.

Sīkāk Urbanoviča kungs negribot "par to neko vairāk komentēt". "Es tādu Svatkovu nemaz nepazīstu! Pēc tam, kad minētās organizācijas aicinājums parādījās atklātībā, pārbaudīju – tāds no mūsu saraksta uz Saeimu nekandidēja," piebilda J. Urbanovičs. Tiesa, E. Svatkovs no "Saskaņas centra" kandidēja nevis pērn, bet 9. Saeimas vēlēšanās un – nesekmīgi.

Līdz šim "Vienota Latvija" rīkojusi dažādas akcijas, piemēram, dalījusi Georga lentītes, filmējusi intervijas ar padomju veterāniem, aicinājusi atjaunot pieminekli Ļeņinam, nosodījusi ECT Latvijas valstij labvēlīgo spriedumu Vasilija Kononova lietā, tomēr sabiedrībā ievērību nav guvusi. Rodas iespaids, ka ar asiem paziņojumiem šī organizācija visvairāk cīnās nevis par idejām, bet savu popularitāti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru