svētdiena, 2012. gada 22. jūlijs

studentu korporācijai "TERVETIA'' 90


Tervetiai 90

Atgriezušies no Atbrīvošanās kara 1922.gadā 26 latviešu virsnieki, uzsākdami studijas Latvijas Universitātē, nolēma dibināt savu korporāciju. Tai deva nosaukumu ”TERVETIA”, kas ir Zemgales senlatviešu pils “Tērvete” latinizēts nosaukums. Šo vārdu izvēlējās ar simboiliski jēgu, jo zemgaļi turpat 90 gadus cīnījās par savu brīvību pret vācu krustnešiem un neuzvarēti atkāpās uz leišu zemēm.
TERVETIA” dibināta 1922.gada 30.aprīlī. Tās devīzes ir “Visu par Latviju! Visi viens!” Par korporācijas krāsām izvēlējās oranžu, sudrabu un zilu. Tās smbolizē Tēvzemes mīlestību, godaprātu un mūža draudzību. Krāsu motīvs skaidrojams tā: pēc sārtota rīta lec sudrabota saule pie Tēvzemes zilajām debesīm. Tervetiešu vapenī ir skaists simbols: degošu lāpu viena roka nodod otrai. Tas ir simbols cīņas garam, nerimtībai, cerībām, ticībai. Tā karavīrs karavīram, students studentam, viena paaudze otrai paaudzei atdod savu drosmi, vīrišķību, zināšanas un brīvības ilgas.
Tervetiešu gars bija dzīvs visus kara, okupācijas un trimdas gadus. Kad 1940.gada vasarā PSRS okupēja Latviju, daudzus tervetiešus apcietināja, izsūtīja un iznīcināja. Tā notika ar ģenerāļiem Jāni Indānu, Mārtiņu Hartmani, admirāli Teodoru Spādi. Pavisam 42 tervetieši gāja bojā kara laukā un vergu nometnēs. 1982.gada 2.oktobrī Ņujorkas štatā Katskiļu kalnos Rotas Brāļu kapos tika atklāta piemiņas plāksne, kur ierakstīti viņu vārdi. Šīs piemiņas plāksnes kopija novietota arī Tervetias Konventa dzīvoklī Rīgā Tērbatas ielā 28.
Daudzi tervetieši tika iesaukti Latviešu leģionā. Viņi cīnījās par Latvijas brīvību. Kapteinis Roberts Dāvids Timermanis, kara beigās 1945.gada 25.decembrī, cīnīdamies nacionālo partizānu rindās, krita varoņa nāvē Madonas apkārtnē 36 gadu vecumā. Viņa dēls ar ģimeni dzīvo Sidenjā. Filistrs Voldemārs Baumanis kara laikā Pomerānijā izveda no Kolbergas pilsētas aplenkuma 400 latviešu karavīrus. Es cienījamo tervetieti satiku Čikāgā 1991.gadā. Trimdā dažādās zemēs izkaisītos tervetiešus saturēja kopā piederības apziņa Latvijai. Viņi centās pulcināt ap sarkanbaltsarkano karogu latvju jauniešus, lai tos saglabātu Latvijai. Lai cik grūtas bija bēgļu gaitas, korporācijas gars bija dzīvs. 1946.gada 27.jūlijā tervetieši Vācijas bēgļu nometnē Eslingenā pie Nekāras tikās kopējā sanāksmē un pakāpeniski atjaunoja savu darbību. Bēgļu gaitas viņus aizveda uz dažādām valstīm - ASV, Kanādu, Zviedriju, Angliju, Austrāliju, Venecuelu, daļa palika Vācijā, bet sadarbība turpinājās gadu desmitiem. Trimdā “Tervetias” konventā ienāca jaunā latviešu paaudze, biedru skaits sasniedza pat 428. Daudzi tervetieši savās mītnes zemēs ziedojuši naudu un paši strādājuši, lai uzceltu latviešu centrus, kur veicināt latvietības nosargāšanu. Tervetieši palīdzēja tautiešiem dzimtenē, savai korporācijai.
TERVETIA” savu darbību atjaunoja 1989.gada jūnijā, kad Rīgā no Baltimoras ieradās sava laika globālais oldermanis un iedrošināja Latvijā dzīvojošos tervetiešus atsākt darbību. Vēl komunisti bija pie varas, bet filistri Voldemārs Tambaks, Augusts Spilners, Artūrs Sliede, Kārlis Leiboms, Arnolds Dzirne, Mārtiņš Rumpis un Jānis Znotiņš uzsāka korporācijas atjaunošanu. Daudzi trimdā dzīvojošie tervetieši finansiāli palīdzēja korporācijai un visai Latvijai. Pēteris Lapsa organizējis jaunas medicīniskās aparatūras un instrumentu vākšanu no amerikāņu slimnīcām un ziedojumu veidā astoņos sūtījumos tos nogādājis Medicīnas akadēmijai Rīgā. Šīs palīdzības vērtība pārsniegusi 79 000 USD. Viņš pārliecinājis septiņas latviešu ģimenes uzņemt savās mājās Latvijas ārstus, kamēr tie apgūst pieredzi ASV klīnikās. Par nopelniem Latvijas labā viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.
Tervetiešu vēsture iedvesmo tās jaunākos biedrus. 14 tervetieši apbalvoti ar Lāčplēša kara ordeni. Korporācijā tika uzņemti daudzi Aizsardzības akadēmijas studenti. Leitnants Mārtiņš Gaigals kā rotas komandieris 2004.gadā piedalījās miera uzturēšanas operācijās Irākā. Daudzi tervetieši dramatiskajās “barikāžu dienās” 1991.gada janvārī kopā ar citu korporāciju biedriem sargāja Saeimas ēku, Radio un citus objektus Vecrīgā un apbalvoti ar Barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Tervetieši godam apliecina uzticību savām devīzēm VISU PAR LATVIJU! VISI VIENS!.
2012.gada.30.aprīlī tervetieši svinēja 90 gadu jubileju.
Tervetia's filistrs ATIS SKALBERGS.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru