svētdiena, 2012. gada 22. jūlijs

FILMA ''Dancis pa trim''


2012.g.8. aprīlī   LTV   1. kanālā rādīja   latviešu mākslas filmu  ''Dancis pa trim.''     
Tā ir vēsturiska drāma, režisors Arvīds  Krievs,operators Dāvis Sīmanis.  galvenajās lomās    Kristīne Nevarauska, Mārtiņš  Freimanis, Jānis Vingris.    Scenārijs veidots pēc trimdas rakstnieka Voldemāra Kārkliņa romāna  '' Tikai    mīlestība''. Filmas lielākā vērtībair  tās galvenajā idejā, ka latvietim vissvarīgākais ir valsts brīvība un neatkarība. 
Darba fabula  ataino notikumus Kurzemē  1944./45.gadā, kad  vācieši saņem gūstā leģionāru grupu, kas dezertējuši un tiek ieslodzīti kādas pils pagrabā, kur jāgaida kara tiesas spriedums, kas visticamāk var būt - nāves sods. Skatītājs uzzina, ka mežos slēpjas kurelieši, kas cīnās par Latvijas valsts saglabāšanu ģenerāļa Kureļa vadībā. Viņi ienīst gan vāciešus, gan  krievus, un sadarbojas  ar Latvijas  Centrālās Padomes cilvēkiem, kuriem ir sakars ar Zviedriju  un tālāk ar angļiem. Svarīgi ir pasaulei paziņot, ka  latvieši cīnās pret abām ļaunajām varām, ka ir pieņemts manifests, ko parakstījuši latviešu politiķi, kultūras darbinieki, tautā viscienījamākie cilvēki, kas  sauc palīgā demokrātisko pasauli aizstāvēt latviešu tautu un valsti. 
Arī šajos smagajos kara apstākļos  cilvēki iemīlas un domā par nākotni.  Izveidojas mīlas trīsstūris,kur latviešu dižkareivis iemīlas  LCP   sakarniecē Sandrā, kurai uzmanību veltī vācu virsnieks, kuram ir iespējams glābt no nāves soda kurelieti, kuru mīl Sandra. Filmā cilvēku savstarpējās attiecības ir sarežģītas, tās spēj pieklusināt politisko pārliecību un nacionālās atšķirības. Sandra cenšas brīvības cīnītāja bērnu glābt latviešu dižkareivi, abi tic Latvijas brīvībai un neatkarībai. Šajos kara apstākļos viņa ieņem bērnu no sagūstītā  kurelieša, jo galvenais ir valsts nākotne. 
Filma izskan ar šo simbolu, ka latviešu sieviete iznēsās tā cilvēka bērnu, kas cīnījās par Latviju.Filma ir rādīta arī kinoteātros un ieguvusi skatītāju atzinību un sevišķu interesi par kureliešiem,jo par viņiem maz rakstīts.  ATIS SKALBERGS

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru