otrdiena, 2011. gada 12. aprīlis

Mirskis - krievu fašists EP (A.Cālīte: Barda dziesma Eiropai)

http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/komentari..viedokli/?doc=97293&date=2011-04-09
Dziedātājs, komponists un miljonārs Aleksandrs Mirskis, kurš ir arī eiroparlamentārietis un sociāldemokrāts, Eiropu brīdina par pilsoņu kara iespējamību mūsu valstī, jo "Latvijas parlamentā deputāti nacionālisti un nacisti vēlas rīkot referendumu par Krievijas skolu slēgšanu Latvijā". Lai uz Mirska sirdsapziņas paliek pilsoņu kara nelaimes piesaukšana. Taču Latvijas valsts varas nesēju nosaukšana par nacistiem ir smags apvainojums ne tikai valstij, bet katram no mums, kas Saeimu ievēlējis.

Droši vien daudziem piemirsies, ka Latviju EP pārstāv tāds bards Mirskis. Viņš vairs nav saistīts ne ar vienu partiju, izstājies no "SC" un tagad, kā saka EP deputāte Sandra Kalniete, "pārstāv marginālu viedokli un runājis vienīgi savā vārdā".

Taču Mirskis nav kluss un nemanāms, viņš ir viens no visrunātīgākajiem Latvijas pārstāvjiem, plenārsēdes laikā pamanoties uzstāties četras reizes dienā – visbiežāk ar niknu repliku par balsošanas motīviem. Mirskis darbojas otrajā lielākajā EP politiskajā grupā jeb frakcijā – "Sociālistu un demokrātu aliansē" ("S&D"), kura deputātu deleģējusi darbam prestižajā Ārlietu komitejā, kā arī ES un Krievijas, ES un bijušo PSRS dienvidu republiku parlamentārās sadarbības komitejās. "S&D" jau gadiem Latvijai veltījusi dažādus pārmetumus. Bet tas jau ir daudz nopietnāk nekā nelielās Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas pārstāves Ždanokas centieni nomelnot mūsu valsti. Bez "S&D" neformāla idejiska atbalsta Mirskis neatļautos šādu patvaļību.

Ko tālāk? Mūsu eiroparlamentārieši šajā sasaukumā izvēlējušies "ignorēšanas taktiku". Droši vien tāpēc, lai neizpelnītos tādus pašus pārmetumus kā viņu priekšteči, sak, "jūs jau tur tikai ar Ždanokas apkarošanu nodarbojaties". Tomēr zināma valstiskās pašcieņas izpausme reizumis nenāktu par sliktu. Jo vairāk tāpēc, ka Mirskis, izbaudot to, ka attiecībā uz Latviju viņš netraucēti var atļauties arvien nekaunīgākus, aizvainojošākus izteicienus, pie sasniegtā diez vai apstāsies. Jau iepriekš viņš runājis, taču ierastās "nepilsoņus apspiež un pazemo" retorikas ietvaros.

Pirms pieciem gadiem bija līdzīgs notikums, tikai kā spoguļattēls. Proti, Nikolajs Kabanovs, tolaik no "bitēm", zaudēja tiesas prāvā pret četriem EP deputātiem no "TB"/LNNK – Krastu, Kristovski, Vaideri un Zīli. Viņš tika iesūdzēts par goda un cieņas aizskaršanu, jo Saeimas plenārsēdē sacīja: "(..) neliela tā saucamā Nāciju Eiropas deputātu kopa, kur tagad sēž četri fašisti no Latvijas. Fašisti joprojām sēž Latvijas Saeimā." Kabanova aizstāvēšanās pamatā bija apgalvojums – "fašisti jau nav nekas tāds īpašs, tā bija partija Itālijā, bet galīgi ne tāda pati kā Vācijas nacisti". Lai arī pēc tam Kabanovs atvainošanos pārvērta par farsu, tomēr tiesas spriedums ir nopietna lieta. Šajā gadījumā – iestāšanās pret nekritiski mētātiem vārdiem, kuru patiesā nozīme ir dziļi aizvainojoša ne tikai atsevišķiem cilvēkiem, bet arī visai Latvijai. Jāpiebilst, ka Saeimas deputāti gan savu kolēģi tiesā nesūdzēja, kaut gan apvainoti tika arī viņi.

10. Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš "Kabanova prāvā" bija viens no prasības pieteicēju advokātiem. Nu viņš pats nokļuvis tādā pašā situācijā kā Inese Vaidere, kuru viņš pārstāvēja.

Lai pret EP deputātu varētu uzsākt tiesvedību, nepieciešams, lai Eiroparlaments nobalso par viņa tiesiskās imunitātes atcelšanu. Parlamentārieši ir diezgan solidāri un savējos izdod samērā reti. Tāpēc, ja arī Saeimas deputāti Mirski vēlēsies iesūdzēt tiesā, bez mūsu eiroparlamentāriešu palīdzības neiztikt – tikai viņiem ir iespēja izskaidrot saviem kolēģiem, kāpēc šāda tiesvedība Latvijas valstij ir nozīmīga, līdz ar to – imunitāte atceļama.

1 komentārs:

  1. Vienpusējs viedoklis. Raksts izskatās pēc pasūtījuma. Man kā vēlētājam nav skaidrs, kā deputāts izsakot savu viedokli var iedragāt Valsts prestižu? Manuprāt argumentēta kritika ir apsveicama. Neesmu A.M. piekritējs, bet manuprāt tieši tā arī ir demokrātija. Imunitāte jāatceļ tieši tiem tautas kalpiem, kuru kalpošanas rezultātā ir nodarīts Valstij vislielākais ļaunums.

    AtbildētDzēst