otrdiena, 2011. gada 12. aprīlis

Ierēdņu uzturēšanai valsts no katra lata izlieto 26 santīmus (Eiropā 10)

http://www2.la.lv/lat/sodienas_zinas/?doc=12501

11.04.2011 Autors: BNS
Latvijā no katra budžeta lata 26 santīmi tiek tērēti ierēdņu uzturēšanai, pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzina ekonomiste un analītiķe Jevgeņija Zaiceva.

"Valdība konsolidācijas budžetu veido visai viltīgi. Starptautiskā valūtas fonda pirmā, ar valsts uzdevumu samazināšanu saistītā prasība ir - samazināt algu līmeni valsts pārvaldes iestādēs. Tā ir vienīgā pozīcija, kura nav izpildīta. Citas - sociālā budžeta samazināšana, izglītības izdevumu apcirpšana u.tml. - ir izpildītas. Šī - nav," teica Zaiceva.

Viņa norādīja, ka sastādot 2011.gada budžetu un meklējot 2011.gada budžeta konsolidācijas (izdevumu samazinājuma) avotus, Valda Dombrovska valdība palielināja valsts aparāta uzturēšanas izdevumus par 69 miljoniem latu attiecībā pret 2010.gada līmeni. "Tajā skaitā atalgojumu - par 20,73 miljoniem. Daļa no šī algas pieauguma saistīta ar Satversmes tiesas lēmuma (tiesnešu atalgojuma pieaugums) izpildi, bet tie ir tikai 6,9 miljoni latu, nevis 20,73. Liela daļa pārējā pieauguma tiek motivēta ar to, ka jādarbojas ar eiroinstrumentiem. Taču eirofondi Latvijā tiek apgūti slikti (kopš 2000. gada - ik gadus tikai ap 70% no iecerētā), tāpēc algas pieaugums sakarā ar tiem ir vienkārši neloģisks. Eironaudu kā pienākas tātad neapgūstam, bet summas šo naudu administrējošā aparāta uzturēšanai pastāvīgi aug," piebilda ekonomiste.

"Pārbaudot likumā Par 2011. gada valsts budžetu plānotos ministriju un to padoto iestāžu uzturēšanas izdevumus, salīdzinot tos ar 2010. gada izdevumiem, mēs konstatējām, ka no 27 budžeta subjektiem kopējās uzturēšanai plānotās summas pieauga 16 subjektos. Neattaisnotu atalgojuma pieaugumu konstatējām 13 no 27 budžeta subjektiem. Novērtējuši valsts budžeta izdevumus valsts aparāta uzturēšanai (izdevumu postenis - «kārtējie izdevumi»), mēs uzskatām, ka 2011. gadā nepamatoti ieplānots izdevumu pieaugums par kopējo summu 69 422 113 lati. Tajā skaitā - nepamatoti ieplānots atalgojuma pieaugums (kopā ar sociāliem maksājumiem) par 17 156 786 latiem. Loģiska un ekonomiska pamatojuma tādam valsts budžeta izdevumu pieaugumam nav," teica eksperte.

Pēc viņas teiktā, valsts aparāta uzturēšanai šodien tiek tērēti 26% no budžeta izdevumu summas. "Divdesmit seši santīmi no katra lata aiziet ierēdņu uzturēšanai. Eiropa, neraugoties uz lielajiem tēriņiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības institūtu uzturēšanu, tam izdod vien 10 santīmus. Un šobrīd viņi laiž to lejā līdz 7,5%," informēja Zaiceva.

"Mans viedoklis par situāciju Latvijā - tā ir izteikta zaimošana un pilnīga ignorance attieksmē pret tautu, kura nodrošina valsts aparāta uzturēšanu. Turklāt tā ir valdības ignorance attieksmē pret pašas saistībām," piebilda ekonomiste.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru