otrdiena, 2010. gada 21. septembris

Šlesers neizpratnē par jaunības krimināllietu

http://www.ir.lv/2010/9/19/slesers-neizpratne-par-jaunibas-kriminallietu

Politiķis skaidrojas par drauga aizstāvēšanu vilcienā un paštaisīta nunčaka nēsāšanu.

Apvienības "Par labu Latviju" līderis Ainārs Šlesers (LPP/LC) ir neizpratnē par viņam piedēvēto krimināllietu jaunībā, taču intervijā BNS skaidrojis, kā savulaik aizstāvējis draugu vilcienā un kā pie viņa atrasts paštaisītais ierocis nunčaks.
Jau vēstīts, ka žurnālists Lato Lapsa grāmatā par Šleseru rakstījis par vairākām dīvaini pazudušām krimināllietām. Šlesers uz jautājumu par tām norādīja, ka nezinot, par kādu krimināllietu ir runa, taču stāstīja, ko piedzīvojis 16 gadu vecumā.

"Iedomājieties, 16 gadu vecumā jaunieši brauca uz diskotēku Lielvārdē. Mēs braucām no Lielvārdes jauniešu grupiņa, viens no maniem draugiem izgāja tamburā palūgt cigareti, ko uzpīpēt. Tur bija divi 30-gadīgi vīrieši, un izcēlās kautiņš. Mūsu draugam iesita pa seju, un mēs gājām viņu aizstāvēt. Es toreiz nodarbojos ar cīņām, un man bija līdzi novusa kijas gali, nogriezti un sasieti pa vidu ar striķīti, tā sauktais nunčaks [tradicionāls ierocis, kas sastāv no diviem spieķiem, kas saistīti ar īsu ķēdi vai trosi]," notikumus klāstīja Šlesers.

Kad vienu no viņa draugiem aizturēja un aizveda uz toreizējo dzelzceļa miliciju, izrādījies, ka viens no šiem vīriešiem bija augsti stāvoša dzelzceļa stacijas miliča dēls. "Kad mūs visus uzaicināja uz miliciju nopratināt, viņi atrada šos kociņus. Prasīja, kas tas tāds, es teicu, ka tas ir mans, ka es tos uztaisīju no diviem novusa kiju galiem, jo, kad brauc kaut kur, tas ir pašaizsardzībai. Bet viņi saka – vai tu zini, ka tas ir nunčaks, aukstais ierocis, un ka ir pants par aukstā ieroča nēsāšanu, izgatavošanu un tā tālāk," skaidroja Rīgas vicemērs.

Turpat esot bijis viens izmeklētājs, kurš sapratis, ka dzelzceļa milicijas priekšnieks gribot izrēķināties ar jauniešiem, "jo viņa dēls dabūja pa aci kautiņa laikā". "Viņš teica, ka ir jāpalīdz, un palīdzēja, un mūs uzskaitē paņēma visus. Lapsa tagad atradis to pantu – aukstā ieroča izgatavošana, nēsāšana. Tas ir tāpat kā ar austrumu cīņām – toreiz tie, kas trenēja austrumu cīņās, veica krimināli sodāmu pārkāpumu. Tevi varēja notiesāt. Es sniedzu atbildi. Kas notika ar papīriem, es nezinu. Bet šī tagad ir tā lieta, ko mēģina uzpūst. Nu 16 gados – kādus spridzināšanas ieročus izgatavo! Bet man bija sprigulīši līdzi, jā, jo es braucu uz diseni," atmiņās gremdējās Šlesers.

Presē daudzkārt izskanējis, ka saistībā ar Šleseru savulaik ierosinātas krimināllietas. 1986.gadā pret toreizējo Rīgas Industriālā politehnikuma audzēkni Šleseru, tajā brīdī vēl Aināru Leščinski, bijusi ierosināta krimināllieta par šaujamieroču vai munīcijas realizēšanas noteikumu pārkāpšanu. Lieta toreiz it kā izbeigta, jo par Šleseru galvojumu uzņēmies kāds ietekmīgs iekšlietu struktūru darbinieks.

Lapsas grāmatā par Šleseru arī aprakstīta saistībā ar Šlesera dibinātu firmu 90.gados ierosināta krimināllieta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Lietas izmeklēšana vilcināta, līdz izbeigta noilguma dēļ.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru