pirmdiena, 2011. gada 31. janvāris

Atmiņas par barikādēm

ATMINAS              2011.Gada janvāris radio, TV , avīzēs  ir atmiņu laiks par BARIKĀDĒM, kas pirms 20 gadiem  iezīmēja Latvijas politisko dzīvi  ceļā uz Brīvību un  Neatkarību.    Ir radīts speciāls logo ‘’Barikādes 20’’. Ar to  sākas vakara raidījumi,  atgādinot,  kā tas viss veidojās: vispirms pašiem savi ielu nosaukumi, vārdi bez cenzūras, vēsture, patiesa vēsture, čekas kambari, vairs tikai kambari, sava armija, savs karogs - to mēs paveicām visi kopā.
    Radio raida savus vēsturiskos ierakstus, kas radušies pirms 20 gadiem tajās  dramatiskajās dienās.  Atceramies tā laika notikumus, sargājot  parlamenta ēku, Ministru Padomi, radio, TV un daudzus citus svarīgus objektus. Runātāji ar pateicību atceras latviešu zemniekus, kas ieradās Rīgā ar traktoriem, buldozeriem, milzīgām piekabēm ar baļķiem, betona blokiem, kas aizšķērsoja Vecrīgas ielas . Kā vēlāk noskaidrojās, šīs barikādes bija negaidīts trieciens komunistiskajam režīmam, jo tādu, tik aktīvu  un vienotu pretestību tas nebija gaidījis.   TV atkārtoti rāda kadrus par notikumiem  pie Viļņas televīzijas, kur padomju armijas tanki zem savām kāpurķēdēm samaļ lietuviešus, kur padomju desantnieki ar automātiem sit cilvēkus, kā liels cilvēku pūlis sauc tikai vienu vārdu:’’ LIETUVA , LIETUVA’’.  
     Tagad mēs zinām, ka toreiz Viļņā  tika nogalināti 14 lietuvieši .  Gorbačovs vēlāk  taisnojās un izlikās par nevainīgu. Asinis bija izlietas, nāve bija ar tankiem iebraukusi Baltijā. Par to būs jāatbild. Latvijā plosījās  milicijas specvienīibas    OMON, ko iedvesmoja Rubiks, cenšoties saglābt  noziedzīgo režīmu .  krievu  bojeviki melnajās beretēs nošāva cilvēkus, terorizēja Rīgu.  1991.gadā naktī no 19.uz 20. Janvāri omonieši aizturēja pie Vanšu tilta  piecus latviešu patriotus, kas dežūrējošā patruļmašīnā noskaidroja stāvokli pilsētā.  Aizturētie bija Aigars Tepers, Gatis Jurkāns,  Kaspars  Grīnbergs,  Haralds  Šteinbergs un Agris  Kreišmanis.  Omonieši  piekāva  un aizveda uz savu bāzi. Uz vietas nošaut neuzdrošinājās , tāpēc aizsūtīja  uz Vitebsku, Baltkrievijā un ielika cietuma kamerā  pie kriminālnoziedzniekiem, kur sēdēja slepkavas.  Aprēķins bija īsti komunistisks:  te latviešus nogalinās un… vainīgo nebūs. Lielajā cietuma kamerā mita vairāk nekā simts ieslodzīto. Mūsu puiši pateica , ka cīnījušies par brīvu Latviju un šeit  ielikti, lai   jūs mūs nogalinātu.  Kameras autoritāte uzņēmās latviešu aizstāvību.  Ar  Gorbunova stingru iejaukšanos, mūsu cilvēkus atbrīvoja  un viņi atgriezās Latvijā. Svarīgi te pateikt: cietumā sēdošie slepkavas bija godīgāki par komunistiem, tādiem kā Rubiks.       
    Dažādās Latvijas pilsētās atklātas fotoizstādes par barikādēm, deg piemiņas ugunskuri, tauta atceras notikumus , kas pirms 20 gadiem  veicināja Ļaunuma impērijas sabrukumu.      
ATIS  SKALBERGS

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru